Sfaturi de bun simt pentru makeup artistii DE Facebook!

In primul rand as vrea sa stabilim un lucru: aceasta postare nu este creata ca sa arunce cu rosii in fetele aflate la inceput ci strict cateva sfaturi simple prin care sa iti castigi credibilitate si sa iti creezi o imagine reala pentru cliente.
Le-am numit "de bun simt" pentru ca pe Facebook si in mediul asta online ne permitem sa nu fim chiar noi insine din diverse motive.Stiu, sa fii makeup artist este deja un trend, iar noi nu putem sa trecem pe langa asa chiar ca gasca prin apa. Apar pe zi ce trece makeup artisti si concurenta este mare, stiu! E greu, tare greu, dar un drum incet este si cel mai sigur.

1. Constientizati ca orice faceti gresit in mediul online va poate afecta real in mediul off-line. Imaginea proiectata online trebuie sa aiba temei si in realitate caci altfel nu vei avea credibilitate.

2. Structureaza-ti foarte bine portofoliul astfel incat sa fie usor vizibil pentru posibilele cliente

3. Mergi la cat mai multe manifestari de profil. Aaaaa nu esti din Bucuresti? Si ce daca! Sunt sigura ca daca vrei poti! Vreti un exemplu concret in acest sens? Ana Preda este din Timisoara si a venit la Makeup Fest 2014, a fost la Creative Art Show 2014 si sunt sigura ca o sa mai vina!
Roxana Armeana este din Sibiu si a facut scoala de machiaj in Bucuresti, a venit la Makeup Fest 2013 si 2014. A fost si la Imats 2014.
Mirela Niculai a vrut sa invete tehnica acuarelei de la Luciana Sasu si s-a dus la Iasi!
Stiu cu certitudine ca au participat la mult mai multe evenimente de profil, eu spun numai despre cele de care stiu sau m-am intersectat cu ele. Mai stiu cu certitudine ca nu sunt singurele. Tu ce scuza ai?

4. Daca nu aveti o diploma care sa ateste ca sunteti make-up artisti, evitati sa va numiti asa. Nu este nici legal conform legislatiei din Romania si nici etic fata de client. Nu neg ca mediul asta tine de artistic si poate ai un talent exatraordiar, dar gaseste alte modalitati sa te evidentiezi in fata celorlalti ( cu sau fara diploma)

5. Daca ai o pagina activa pe Facebook ( fan page sau profil personal ) si prestezi servicii de machiaj ( pentru ca in alte domenii nu ma bag sa imi dau cu parerea ) NU pune la profil o poza cu un machiaj care nu iti apartine. Aici fac referire si la pozele de brand. Si mie imi plac look-urile Dior sau Make Up For Ever, dar nu le pun la profil.
Poate ca scopul nu este sa "pacalesti" clientul, chiar daca exact asta faci. Daca iti place sa colectionezi look-uri frumoase poti crea un album inspirational si poti chiar recrea anumite look-uri fara sa fii arata cu degetul.
Acest lucru se aplica si la statusuri destepte. Daca iti place, da un share sau pune cu citat, dar nu iti insusi vorbele, care nu sunt ale tale.

4. Nu pune la profil / cover photo kitul tau de machiaj murdar! Stiu, sunt muncite pana la ultimul strop si tu esti mandra de asta, dar nu iti va face cinste pentru ca o clienta care intra pe profilul tau ori fuge repede, ori risti  sa creada ca nu ai o prietenie frumoasa cu igiena.

6. Ganditi din perspectiva clientului; tu daca ai cauta un MUA si ai vedea oricare dintre "greselile" de mai sus te-ai alege fara ezitare?

7. Produsele de machiaj si brandurile din kit! Un subiect tare sensibil, dar zau ca nu vad un makeup artist ca machiaza cu produse mass-market. De acord, sunt bune produsele, sunt interesante, dar pentru machiajul de zi cu zi; in nici-un caz pentru machiaj profesional. Stiti, se numeste machiaj profesional pentru ca este realizat de profesionisti cu produse profesionale.
Sunt de acord ca in anumite produse de kit nu merita sa investesti atat de mult, dar nu extinde paleta mai departe de ruj si mascara. Cam asta este limita maxim admisa din punctul meu de vedere.

8. Nu critica public munca unui coleg! Fiecare are stilul lui, tehnica lui si nu are rost sa aducem in discutie propria lui viziune!

9. Nu va amestecati copiii in asta! Lasati poze cu copii pe profilul personal sau in albume special concepute si delimitati foarte bine aceste segmente. Mie nu imi place ( chiar ma stramb! ) cand vad pe o pagina a unui make-up artist copilul jucandu-se cu fardurile sau mai rau... adormit cu pensulele in mana. Mi se pare asa o campanie, manipulare ordinara. Daca este un instantaneu haios pot trece peste este Ok, dar nu asa ostentativ!

10. Nu va manifestati public frustrarile referitoare la cliente neserioase, la "nesimtirea " lor ca nu vin nici cand este gratis, ca fac aia sau pe ailalta. Sunt clientele tale si cu o astfel de atitudine le-ai pierdut pe vecie atat pe ele cat si eventualele recomandari.

Nu mai imi vin in minte alte chestiute d`astea de Facebook. Oameni buni, multe cliente chiar va numesc "Makeup artisti DE Facebook" si asta este motivul pentru care am tinut sa fac aceasta postare si am si numit-o asa. Repet, nu o luati in nume de rau ci incercati sa fiti PRO de dimineata pana seara.

Pana data viitoare,
Kisses from Dana!

Etichete: ,